De volgende tips bleken uit wetenschappelijk onderzoek effectief voor het zo goed mogelijk memoriseren van stof!
Schrijf belangrijke informatie op de voor- en achterkant van een kaartje.
Daarbij kun je ook op de voorkant een vraag zetten en op de achterkant het antwoord.
Probeer niet alle stof in één dag te stampen, maar verspreid je leersessies. Uit onderzoek is gebleken dat je stof beter kan onthouden wanneer je gebruik maakt van tussenpozen. Als je één week voor je toets begint met leren, probeer dan met tussenpozen van 12 à 24 uur te studeren.
-
Blijven doorvragen en de stof zelf uitleggen
Vraag jezelf bij het opnoemen van informatie af; waarom is dit zo? Of waarom is dit relevant? Door de geleerde stof praktisch te maken kan men het beter onthouden. Vervolgens is het erg nuttig om dit dan weer aan anderen (of jezelf) uit te leggen. Door het zelf uit te leggen wordt de informatie nog beter onthouden.
Algemene tips
- Zoek een rustige studieplek, waar leer jij het fijnst? Het is belangrijk om een plek te vinden waar je de ruimte en rust hebt om je goed te kunnen concentreren
- Neem tussendoor korte pauzes. Probeer na een periode van 45 min leren, 5/10 minuten te pauzeren.
- Slaap voldoende. Een logische tip, maar extreem belangrijk. Tijdens je slaap sla je al je geleerde stof op. Daarbij zorgt voldoende slaap ook voor een beter concentratievermogen. Win win!
- Eet gezond en drink genoeg water. Volle granen zoals volkorenbrood, zilvervliesrijst en havermout bevatten langzame koolhydraten en vezels. Deze voorzien je brein constant van brandstof! Daarbij bestaan je hersenen voor 80% uit water. 2% uitdroging heeft al invloed op je kortetermijngeheugen en concentratie. Hydraten dus!